بسم الله الرحمن الرحیم
آیات شریفه 166 و 167 را در پست قبل خوندیم و توضیحات مربوط به این آیات را در ادامه با هم می خوانیم
و (در این موقع) پیروان می گویند کاش بار دیگر ما به دنیا برمی گشتیم تا از این پیشوایان گمراه بیزاری جوئیم آنچنان که آنها (امروز) از ما بیزاری جستند (آری) بدین سان خداوند کردارشان را همچون مایه حسرت بدیشان مى نمایاند و هرگز از آتش (دوزخ) خارج نخواهند شد.
نتیجه ی محبت، تبعیت است، لذا کسانی که تبعیت شده اند با دیدن عذابشان از پیروان خود بیزاری می جویند. این امر به این خاطر است که آنها در دنیا به جای دعوت مردم به پرستش خداوند، خود را در چشم مردم بزرگ نموده و آنها را به سمت خود دعوت کرده اند. پیروان نیز از پیشوایان خود بیزاری می جویند. زیرا می بینند که این پیشوایان هیچ قدرتی ندارند. آنها حسرت های زیادی به خاطر محبتشان به این پیشوایان خواهند خورد در حالی که هیچ راه بازگشتی ندارند. [آیات 166، 167]
نکته: انسان ها در این دنیا تمام محبت هایی را که خلاف خواسته خداوند متعال است از دل بیرون نمایند و به مرحله بیزاری از آن برسند.
نکته: این عذاب نتیجه عمل خود آنهاست. به عبارتی منِ نوعی محبتم را صرف هر کسی نموده ام باید از او انتظار پاداش داشته باشم نه کس دیگری. لذا هنگامی که محبوب خود را مستحق عذاب شدن می بینم، چه چیزی نصیبم خواهد شد، جز حسرت؟[آیه 167]
نکته: خداوند متعال به توبه، محبت و بیزاری جستن دستور نمی دهد، بلکه تنها آنها را توضیح داده و نتایجش را بیان می دارد. این موضوع نشان می دهد که محبت و نفرت امری اجباری نیست، بلکه به مرور زمان و با صبر در راه الهی و توبه از معاصی حضرت حق تربیت می شوند.
باشد که به این دستورات عمل نماییم و نهایت محبتمان را برای خداوند عرضه داریم ان شاءالله.