بسم الله الرحمن الرحیم
در آیات گذشته از این سه خصوصیت منافقین اطلاع پیدا کردیم:
1 .مدعیان دروغ اصلاح 2. سفیهان پر ادعا 3. مسخره کنندگان
در ظاهر این سه حالت متفاوت است، در حالی که حالت اول به عمل آنها اشاره نموده و دروغ را عامل این حالت دانسته است. حالت دوم به ایمان اشاره کرده و قلب مریض آنها باعث این امر شده است و حالت سوم ترکیب این موارد است. و خداوند اشاره می کند اینها ایمان نداشته و عمل هم ندارند (اشاره به مسخره کردن مومنین توسط آنها).
نکته دیگری که از آیات برداشت می کنیم این است که مرض قلبشان در اثر دروغگویی زیاد میشود و دروغگوییشان نیز از مرض قلبشان ناشی میشود، در واقع این دو همانند ایمان و عمل صالح همافزایی دارند.
آیه 16 سوره بقره اشاره غیر مستقیمی دارد که کافرین (متعصبین و منافقین) همان مغضوبین هستند، با هم این آیه شریفه را می خوانیم:
أُوْلَئِکَ الَّذِینَ اشْتَرُوُاْ الضَّلاَلَةَ بِالْهُدَى فَمَا رَبِحَت تِّجَارَتُهُمْ وَمَا کَانُواْ مُهْتَدِینَ ﴿۱۶﴾
آنها کسانی هستند که گمراهى را به [بهاى] هدایت خریدند و (این) تجارت برای آنها سود[ى به بار] نیاورد و هدایت یافته نبودند.
چیزی که آنها به خیال خودشان معامله میکنند، هدایت است. این نیز به خاطر قلب مریضشان است که فکر میکنند هدایت را میتوان معامله نمود.
خدا چه قشنگ تو این آیه اشاره می کنه و میگه این افراد از اول هم هدایتی نداشتهاند، که بخواهند آن را معامله کنند .
در واقع غضبی که این افراد دچارش هستند، محروم شدن از هدایت است. با توجه به دستهبندی سوره حمد و این آیات، مغضوبین را میتوان کافرین متعصب و منافقین دانست.
معمولا وقتی مبحث سنگین می شود از مثال استفاده می کنیم تا مبحث جا بیافتد، خداوند نیز در آیات 17 تا 20 مثالی برای روشن تر شدن موضوع می زند، که اگر خوانندگان عزیز مایلند این آیات رو نیز با هم مرور کنیم در نظرات خودشون اعلام نمایند و گرنه بفرمایند تا برویم سراغ بررسی کارهایی که این کافرین انجام می دادند.