حکمت 99 نهج البلاغه: تفسیر "إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ راجِعُونَ"
(علمى، تفسیرى، اعتقادى)
وَ سَمِعَ رَجُلًا یقُولُ إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیهِ راجِعُونَ فَقَالَ: إِنَّ قَوْلَنَا إِنَّا لِلَّهِ إِقْرَارٌ عَلَى أَنْفُسِنَا بِالْمُلْک وَ قَوْلَنَا وَ إِنَّا إِلَیهِ راجِعُونَ إِقْرَارٌ عَلَى أَنْفُسِنَا بِالْهُلْک.
و درود خدا بر او، فرمود: (شنید که شخصى گفت: إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ راجِعُونَ) این سخن ما که مى گوییم «ما همه از آن خداییم» اقرارى است به بندگى، و اینکه مى گوییم «بازگشت ما به سوى او است» اعترافى است به رخت بستن همه ما از این دنیا
شرح حکمت:
آن حضرت فرمود: اینکه مى گوییم «إنّا لله» اقرار بر این است که ما مملوک خدا هستیم و «وَإنّا إلَیْهِ راجِعُونَ» اقرار بر این که همه سرانجام از دنیا مى رویم.
به گفته بعضى مفسران جمله اول اشاره به توحید و جمله دوم اشاره به معاد است و به این ترتیب جمله (إِنّا لِلّهِ وَإِنّا إِلَیْهِ راجِعُونَ) اقرار به مبدأ و معاد است. بعضى دیگر معتقدند این جمله اشاره به این است که اگر خداوند جان کسى را گرفت، مِلک او بوده و همه از آنِ او و تحت فرمان او هستند. تا زمانى که مصلحت بداند زنده مى مانیم و هر زمان که مصلحت ببیند آنچه را که داده باز پس مى گیرد و جمله دوم اشاره به این است که مرگ و فنا منحصر به عزیزى که از دنیا رفته نیست.
Channel: @Ramzehayat
Instagram: @Ramzehayat
این عید با امیدهایش بر تو ای عزیز ترینم مبارک