حکمت 256 نهج البلاغه: تاثیر منفی حسادت بر سلامتی
(اخلاقى، بهداشتى)
وَ قَالَ (علیه السلام): صِحَّةُ الْجَسَدِ مِنْ قِلَّةِ الْحَسَدِ.
و درود خدا بر او، فرمود: تندرستی بدن از کمی حسادت است .
شرح حکمت:
بسیارى از بیمارىهاى جسمانى هیچ عاملى جز ناراحتى روح ندارند؛ مانند زخم معده، بیماری های مغز و اعصاب و... که حسد در میان بیمارىهاى روحى یکى از بدترین آنهاست؛ حسد گاه چنان شخص حاسد را ناراحت مىکند که در آتشى که خود در درون خود برافروخته مىسوزد و آثارش در بدن او روزبه روز نمایانتر مىشود.
قرآن انگیزه بسیارى از کارهاى زشت دشمنان را حسد مىشمارد: «بسیارى از اهل کتاب، از روى حسد ـ که در وجود آنها ریشه دوانده ـ آرزو مىکردند شما را پس از اسلام و ایمان، به حال کفر بازگردانند؛ با اینکه حق براى آنها کاملاً روشن شده است. (109 بقره)»
امام صادق علیه السلام مىفرمایند: «آفت دین انسان، حسد، خودبینى و فخر فروشى است». در حدیثی دیگر مىفرمایند: «حسد، ایمان انسان را مىخورد همانگونه که آتش، هیزم را مىخورد و نابود مىکند».
در حدیثى از رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم مىخوانیم که خداى متعال به موسى بن عمران علیه السلام فرمود: «اى فرزند عمران! به مردم درباره آنچه از فضلم به آنها دادهام حسادت مکن و چشم به آنها مدوز و نفس تو به دنبال آن نرود، زیرا حسود در واقع دشمن نعمتهاى من است و مانع از قسمتى است که بین بندگانم کردهام و هرکس چنین باشد من از او نیستم و او هم از من نخواهد بود.»